Autoverzekering 18-jarige

autoverzekering met pechhulp

Je bent trotse bezitter van een rijbewijs en hebt een auto gekocht. De volgende stap is een autoverzekering afsluiten als 18-jarige. Maar, hoe werkt dit precies en waar moet je allemaal rekening mee houden? Op deze pagina vind je hiervoor de benodigde informatie.

Autoverzekering premie 18-jarige

De premie voor je autoverzekering wordt bepaald op basis van verschillende variabelen. Als 18-jarige bestuurder begin je net met rijden en hiermee word je als groter risico ingeschaald dan bij een oudere bestuurder.

Dit vertaalt zich ook door in de premie die je betaalt, deze zal namelijk hoger zijn. De premie wordt bepaald op basis van onderstaande variabelen:

 • Leeftijd
  Als 18-jarige bestuurder ben je nog jong en onervaren in de ogen van autoverzekeraars. Waardoor je meer risico en dus premie betaald.
 • Type auto
  Naarmate je auto zwaarder is en meer vermogen heeft, zul je meer betalen aan premie. Het risico op een ongeval wordt hierdoor vergroot.
 • Gewenste dekking
  Er zijn drie verschillende dekkingen. Als je een grotere dekking wilt dan zul je hiervoor meer premie betalen.
 • Schadevrije jaren
  Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je ontvangt van de autoverzekeraar op de premie. Als 18-jarige heb je dit nog niet opgebouwd.
 • Woonplaats
  In steden heb je meer kans op ongevallen dan in een dorp.

Autoverzekering op naam ouders

Je kunt in Nederland bij een aantal verzekeraars een autoverzekering op naam van je ouders afsluiten. Hieraan zitten wel een aantal regels verbonden:

 • Je moet kunnen aantonen dat je het meeste in de auto rijdt;
 • Je kunt aantonen dat je bij je ouder(s) inwoont;
 • Je bouwt geen schadevrije jaren op (en dus geen korting);
 • Je moet alle gegevens correct doorgeven. Indien de verzekeraar erachter komt dat je dit niet hebt gedaan dan kan het zijn dat schade niet wordt vergoed en je ouder(s) worden geroyeerd.

Het is dus belangrijk om dit in goed overleg met je ouders te doen! Je kunt bijvoorbeeld gezamenlijk een vergelijking maken via de autoverzekering vergelijker via slimberekenen.nl.

Premie gestegen 18 jarige

De (maandelijkse) premie voor 18 jarigen is de laatste jaren flink gestegen. De schadekosten in Nederland nemen de afgelopen jaren toe. Ook rijden veel jonge bestuurders (voornamelijk 24-jarigen en jonger) in minder goed beveiligde auto’s, waardoor de kans op auto inbraak groter is.

Daarnaast hebben de verzekeraars in het algemeen de prijzen laag gehouden de afgelopen jaren, waardoor ze meer klanten konden verwelkomen. Het idee hierachter is om vervolgens meer verzekeringen te verkopen aan een klant. Inmiddels zijn deze prijzen weer aan het stijgen bij autoverzekeringen, waardoor jij als 18 jarige helaas meer betaalt.

Autoverzekering vergelijken

Als 18-jarige kan het enorm lonen om goed te onderzoeken welke autoverzekeraar het goedkoopste is voor dezelfde dekking. De prijzen kunnen namelijk tot wel 200% (!) verschillen. Bereken daarom je autoverzekering direct!

Pechhulp vergelijken Vergelijk verschillende pechhulp packetten